Gençlik Spor'dan ‘Obeziteye dikkat' semineri

Gençlik Spor

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından İl Spor Merkezlerine katılan sporcuların velilerine yönelik olarak Sağlıklı Beslenme, Obeziteyle Mücadele” konulu seminer verildi.

TESİSLER SÜREKLİ AÇIK

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Yüzme Antrenörü Çiğdem Sel’in yapmış olduğu “Çocuklar Yüzüyor, Veliler Bilgileniyor” projesi kapsamında Halk Sağlığı Merkezinden gelen Diyetisyen Nesibe Kılıç sağlıklı beslenme ve obeziteyle mücadeleyle ilgili bilgi verdi. Diyetisyen Nesibe Kılıç çağın en büyük sorunları arasında yer alan obezite hastalığından çocuklarımızı nasıl korunması gerektiğinden bahsederek sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme hakkında velilere birtakım bilgiler verdi. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Vekili Adnan Vural ise velilere İl Spor Merkezlerinin sadece yaz aylarında değil yıl boyu açık olduğunu belirterek, tesisler hakkında bilgi verdi.

 

OBEZİTEDE ROLÜ OLAN FAKTÖRLER:

Genetik Faktörler; bazı çocuklar ailesel olarak obeziteye daha yatkındır. Çevresel Faktörler:  aktivite azlığı, ailenin gelir durumu, hareket azlığı, TV seyretme Beslenme Bozukluğu, fazla kalori alınması. Psikolojik Faktörler; aile içi ve arkadaş çevresindeki olumsuzluklar.  Obezite tanısında çocuğun boya göre tartısı kadar vücut yağı oranı, çocuğun boyu ve anne-babasının tartısı da önemlidir. Obez çocuklar genellikle ergenliğe daha erken girerler, yaşıtlarına göre uzun boylu olsalar bile, epifiz kıkırdakları daha erken kapanarak biraz daha kısa boylu olabilirler.

 

YAŞA UYGUN DİYET VE

AKTİVİTE PROGRAMI

Karaciğerde yağlanma ve safra taşı oluşumu daha sıkdır. Obez çocuklarda boyun ve göğüs bölgesindeki aşırı yağ birikimi solunum yollarına baskı yapar ve uykuda soluk alıp verme bozulabilir, obstruktif uyku apne sendromu gelişir ve uykusuz kalan çocukların okul başarısı düşer. Tedavide yaşa uygun kalorili ve diyetisyen kontrolünde bir diyet ve aktivitenin arttırılması esastır. Bu dönemde ayrıca büyüme ve gelişmelerinin düzenli olarak izlenmesi de önemlidir. Aktivite arttırılması için öncelikle televizyon ve bilgisayar başında geçirilen saatlerin azaltılması gereklidir.

 



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ